Skip to main content

Vzhůru do budoucnosti VR prohlídek

Každý den si uvědomuje, že VR technologie bude měnit svět tak, jak ho známe. Díky tomu, že tuto technologii skvěle ovládáme, chceme začít ukazovat i konkrétní využití virtuální reality v praxi.

Jedna z prvních ukázek, kterou jsme realizovali je virtuální prohlídka významné památky. Pro tento účel jsme si vybrali majestátní katedrálu Sv. Václava v Olomouci, která je nejspíše známá i tím, že má nejvyšší kostelní vyhlídku v celé České republice a to 81 metrů. Katedrála je skutečně bohatá na zážitky a jsme rádi, že vám je nyní můžeme zprostředkovat díky virtuální realitě.

Na projektu jsme spolupracovali s historickým spolkem Durancia, Muzeem umění Olomouc a s Arcibiskupstvím olomouckým. Jsme rádi, že jsme mohli společně celou virtuální prohlídku zrealizovat a umožnit tak celému světu navštívit právě Katedrálu Sv. Václava v Olomouci jen za použití brýlí pro virtuální realitu.

Emoce, zážitky a cenné informace

Virtuální prohlídka vás provede celou katedrálou a Jižní věží, ukáže vám místa, kam se normálně nepodíváte a dá vám ochutnat zážitky, které jsou velmi vzácné. Prohlídkou vás provází komentář, který vám říká cenné informace a zajímavosti. Prohlídka disponuje velmi silnými okamžiky, například když jste součástí Podzimního festivalu duchovní hudby, který se v Katedrále konal, nebo stojíte na vrcholu Jižní věže, která má přes 90 metrů!

“Virtuální realita se konečně stává „realitou” a vy pomocí ní můžete nová místa nejenom vidět, ale doslova cítit.”

Petr MáraInflucencer

“Je to první krok v rozšíření turistiky pro ty, co na dane místo jet nemohou nebo chtějí získat přehledné informace. Rozhodně správný use case pro využití 360 videa a virtuální reality”

Jaroslav BeckBeat Games

“Panoramatická virtuální prohlídka katedrály v Olomouci vypadá moc hezky a nabízí autentický dokumentární zážitek. Tým VR Motion využil výhody 360 stupňového zobrazení a zprostředkoval například výhled z vrcholu věže na celé město a jeho okolí a dobře si poradil i s interiéry katedrály. Bylo by pěkné, kdyby podobným způsobem byla zdokumentována i další zajímavá místa v České republice”

Martin KotekAsociace AVRAR

Prohlédněte si virtuální prohlídku katedrály na vlastní oči

Virtuální prohlídku Katedrály Sv. václava v Olomouci si můžete prohlédnout přímo na našem youtubovém kanále. Prohlídku jsme realizovali záměrně pro virtuální brýle (VR headset) a tak vám vřele doporučujeme abyste video zhlédli tímto způsobem. Pokud nemáte své VR brýle doma ani ve své blízkosti, nezoufejte! Virtuální prohlídka bude totiž ke zhlédnutí v Muzeu umění v Olomouci, které disponuje brýlemi pro virtuální realitu

Foto: MUO – Markéta Lehečková

Už nyní horlivě pracujeme na dalších virtuálních prohlídkách, ať už ve spolupráci s Muzeeum Umění v Olomouci, nebo pro firmy a společnosti. Pokud vás virtuální prohlídka zajímá pro využití ve vaší firmě či projektu, neváhejte nás kontaktovat!

Česká verze prohlídky

Anglická verze prohlídky